top of page
Search
  • Writer's pictureZlata Rakošec

PSIHIJATRIJA, PSIHOLOGIJA, PSIHOTERAPIJA -koja je razlika?

Mnogi ljudi ne znaju razliku između ovih 3 zanimanja koja su slična. Razlika je u obrazovanju i metodama i tehnikama koje koriste.

 

Psihijatar je osoba koja je završila medicinski fakultet te se dodatno specijalizirao za psihijatriju. On određuje dijagnozu i propisuje lijekove. Obično radi u zdravstvenima ustanovama ili u privatnoj praksi.

 

Psiholog je završio studij psihologije, a može raditi u različitim područjima; zdravstvenim ustanovama, osnovnoj/srednjoj školi, ljudskim resursima, zavodima za socijalni rad, vojsci, reprezentacijama i sl. Psiholog provodi psihologijska testiranja, za što se dodatno obrazuje.

 

Psihoterapeut je završio jedan od sljedećih studija; medicine, psihologije, socijalnog rada, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije,  pedagogije ili logopedije, te edukaciju psihoterapije u trajanju od najmanje četiri godine (ako ima završen bilo koji drugi studij, (npr. Studij prava ili filozofije) propedeutiku psihoterapije i edukaciju psihoterapije, pa stječu naziv savjetodavni terapeut). Postoje različiti studiji psihoterapije (npr. Transakcijska analiza, gestalt i sl.), gdje su teorije drugačije, ali imaju isti cilj-poboljšanje mentalnog zdravlja klijenta. To je stručnjak koji koristi psihološke metode radi unapređenja ili uspostavljanja emocionalne stabilnosti na različitim područjima života (npr. Brak, roditeljstvo, prijateljstvo, radno okruženje), ali on ne propisuje lijekove.



 

Često psihijatri, psiholozi i psihoterapeuti surađuju pa tako psiholog testira, psihijatar postavi dijagnozu i odredi lijekove i upućuje osobu na psihoterapiju. Naravno, osim mentalno oboljele osobe, psihoterapeutu idu i mentalno zdrave osobe koje žele poboljšati određen aspekt života.

 

Psihoterapija ti može pomoći u rješavanju problema, razvijanju potencijala, ostvarivanju promjena. Slobodno me kontaktiraj ako želiš krenuti na put osobnog razvoja uz vodstvo i podršku.

 

8 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page